Start Àr den nya studieguiden

Informationen pÄ denna webbplats uppdateras inte lÀngre. VÀnligen anvÀnd Start.arcada.fi istÀllet.

BostadstillÀgg

Om du ansöker om studiestödets bostadstillÀgg skall du bifoga en kopia av hyres-eller bostadsrÀttsavtalet till din ansökan. Det krÀvs i regel inte andra bilagor gÀllande boendet.

OBS! OcksĂ„ om du bara lyfter studiestödets bostadstillĂ€gg (men inte studiepenning) minskar fribeloppet (inkomstgrĂ€nsen).

Om beloppet av hyran eller bruksvederlaget och avtalsenliga fasta vatten-, el- och inventarieavgifter framgĂ„r av hyres- eller bostadsrĂ€ttsavtal behöver du inte bifoga kvitto över betald hyra. Om hyran eller de nĂ€mnda kostnaderna inte framgĂ„r av bilagorna krĂ€vs kvitto pĂ„ betald hyra eller andra betalningsverifikat. FPA kan enligt prövning krĂ€va kvitto över betald hyra om det finns skĂ€l att misstĂ€nka att den sökande inte har nĂ„gra boendeutgifter. Om du anmĂ€ler att boendekostnaderna har förĂ€ndrats skall du bifoga ett kvitto eller annat betalningsverifikat till meddelandet om hyresförhöjning.

För ansökan om bostadstillÀgg behövs inte T-blanketten (intyg över boende för ansökan om bostadstillÀgg) om befolkningsdatasystemet har aktuella adressuppgifter om dem som bor i bostaden, dvs. om de motsvarar uppgifterna i ansökan. Du ansvarar alltsÄ för att du eller de övriga som bor i bostaden (och tidigare har bott dÀr) har gjort en lagstadgad flyttningsanmÀlan. T-blanketten krÀvs inte heller för bostÀder som studentbostadsstiftelser (t ex HOAS) eller andra samfund som ingÄr i dataöverföringssystemet ansvarar för.

Om du ansöker om bostadstillĂ€gg för tillĂ€ggsĂ„r, rĂ€tt att slutföra studierna eller sommarstudier behöver du inte bifoga kvitto pĂ„ betald hyra eller kopia pĂ„ hyresavtalet om du har ansökt om bostadstillĂ€gg tidigare och uppgifterna om ditt boende inte har förĂ€ndrats sedan dess.

För studier utomlands behövs inget kvitto pĂ„ betald hyra för att bostadstillĂ€gg ska beviljas för bostaden du bor i utomlands. FPA kan dock krĂ€va in ett sĂ„dant senare sĂ„ spara kvittot nĂ€r du betalar hyran första gĂ„ngen.