Start is the new study guide

The information on this website is no longer updated. Please use Start.arcada.fi instead.

BostadstillÀgg

Om du ansöker om studiestödets bostadstillÀgg skall du bifoga en kopia av hyres-eller bostadsrÀttsavtalet till din ansökan. Det krÀvs i regel inte andra bilagor gÀllande boendet.

OBS! OcksĂ„ om du bara lyfter studiestödets bostadstillĂ€gg (men inte studiepenning) minskar fribeloppet (inkomstgrĂ€nsen).

Om beloppet av hyran eller bruksvederlaget och avtalsenliga fasta vatten-, el- och inventarieavgifter framgĂ„r av hyres- eller bostadsrĂ€ttsavtal behöver du inte bifoga kvitto över betald hyra. Om hyran eller de nĂ€mnda kostnaderna inte framgĂ„r av bilagorna krĂ€vs kvitto pĂ„ betald hyra eller andra betalningsverifikat. FPA kan enligt prövning krĂ€va kvitto över betald hyra om det finns skĂ€l att misstĂ€nka att den sökande inte har nĂ„gra boendeutgifter. Om du anmĂ€ler att boendekostnaderna har förĂ€ndrats skall du bifoga ett kvitto eller annat betalningsverifikat till meddelandet om hyresförhöjning.

För ansökan om bostadstillÀgg behövs inte T-blanketten (intyg över boende för ansökan om bostadstillÀgg) om befolkningsdatasystemet har aktuella adressuppgifter om dem som bor i bostaden, dvs. om de motsvarar uppgifterna i ansökan. Du ansvarar alltsÄ för att du eller de övriga som bor i bostaden (och tidigare har bott dÀr) har gjort en lagstadgad flyttningsanmÀlan. T-blanketten krÀvs inte heller för bostÀder som studentbostadsstiftelser (t ex HOAS) eller andra samfund som ingÄr i dataöverföringssystemet ansvarar för.

Om du ansöker om bostadstillĂ€gg för tillĂ€ggsĂ„r, rĂ€tt att slutföra studierna eller sommarstudier behöver du inte bifoga kvitto pĂ„ betald hyra eller kopia pĂ„ hyresavtalet om du har ansökt om bostadstillĂ€gg tidigare och uppgifterna om ditt boende inte har förĂ€ndrats sedan dess.

För studier utomlands behövs inget kvitto pĂ„ betald hyra för att bostadstillĂ€gg ska beviljas för bostaden du bor i utomlands. FPA kan dock krĂ€va in ett sĂ„dant senare sĂ„ spara kvittot nĂ€r du betalar hyran första gĂ„ngen.